27 квітня 2018, 18:19, Урожай

Повсюди овочеві та плодові культури у садах заселяють шкідники

Станом на 27 квітня, повсюди ранню капусту, редиску, інші хрестоцвіті культури масово заселяють та пошкоджують хрестоцвіті блішки. У Волинській, Миколаївській, Одеській областях колорадський жук виходить з ґрунту та заселяє сходи ранньої картоплі.

«У садах триває живлення довгоносиків (сірий бруньковий, яблуневий квіткоїд, подекуди букарка, казарка), оленки волохатої, сисних шкідників (попелиці, медяниці). У Закарпатській області відбувається літ яблуневого та чорного сливового пильщиків, східної плодожерки, також яблуневої плодожерки. На 3-13% дерев кісточкових та сім’ячкових триває живлення оленки волохатої», — повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Відзначається, що на сприйнятливих сортах яблуні 1-9% молодих листочків уражені борошнистою росою та паршею. У Степу, переважно в приватному секторі, на абрикосі виявлено моніліоз, на персику кучерявість листків. У Закарпатській області у виноградниках відмічено розвиток та шкідливу діяльність виноградного зудня, у Миколаївській та Одеській областях розпочався літ гронової листокрутки першого покоління.

Захищати плодові насадження у фазах набрякання-розпускання бруньок фахівці радять лише дозволеними до використання інсектицидами з додаванням фунгіцидів проти хвороб.