26 квітня 2018, 18:27, Урожай

Крапельне зрошення завойовує нові площі на півдні України

За даними обласного управління водних ресурсів, загалом на Херсонщині під крапельним зрошенням перебуває 44 тис. га площ. Тобто майже кожен восьмий гектар поливають ощадливо, пише golos.com.ua.

«У середньому облаштування гектара крапельного зрошення в наших умовах в еквіваленті коштує 1 тис. доларів. Це дуже немало, тому переходимо на нову систему поступово — торік на «крапельці» в нашому господарстві з 4 тис. га було 360 га, уже в цьому році — 380 га», — розповідає Едуард Репілевський, керівник агрофірми, що в селі Мар'янівка Каховського району.

За його словами, перевага крапельного зрошення — це сама лише економія води. Так, втрати вологи порівняно зі звичайними «Фрегатами» помітно менші. Але головне — мобільність. Адже систему крапельного зрошення можна встановити там, де велику дощувальну установку нереально розмістити з суто технічних причин — через особливості рельєфу чи наявність ліній електропередач.

«Звісно, за збільшення вартості транспортування дніпровської води каналами, що тепер відбувається з року в рік, впровадження крапельного зрошення дедалі вигідніше. Втім, годі сподіватися, що на Херсонщині за рік такі інвестиції вдасться повернути сповна. «Крапелька» може окупитися мінімум на п'ятий рік, і то, якщо її використовують для вирощування високорентабельних та продуктивних культур — приміром, овочевих, кукурудзи, сої чи озимої пшениці», — переконаний Едуард Репілевський.

Та як би не було, а крапельне зрошення надалі завойовуватиме нові площі на півдні України. У хліборобів просто немає іншого виходу, ніж переводити богарні землі на зрошення: щорічні посухи «підказують», що інакше на розпеченій землі нічого не виростиш. От і нинішньої весни під кінець квітня звична вже прикрість: ще й сівба пізніх ярих не завершилася, а в третині районів області на глибині до 20 см ґрунт або геть сухий, або продуктивної вологи в ньому на половину менше від норми. І нічого з цим не вдієш, тільки поливати.