23 квітня 2018, 16:35, Технології

На відновлення 1% гумусу необхідно затратити до 10 років грамотного обробітку земель — експерт

Анатолій Гонтар: Рослинництво зараз має три головні проблеми: деградацію ґрунтів, кадровий голод та відсутність реального власника землі
Читати по темі

Про це виданню SuperAgronom.com розповів Анатолій Гонтар, директор компанії ТОВ «Агро Систем Груп», який займається агроконсалтингом, розробкою нових рішень для рослинництва та агрономічною підтримкою підприємств.

За його словами, до питання вирішення проблеми деградації ґрунтів необхідно підходити комплексно, не лише змінювати технологію обробітку, але й подбати про висів сидератів, покривних культур, про збільшення органічної складової ґрунту, адже навіть при непоганих врожаях стан ґрунтів не можна назвати навіть задовільним.

 

«На сьогодні в Україні 75-80% земель деградовані. Ґрунти втрачають свої властивості, і майже ніхто не квапиться займатися відновленням. Ми проводили дослідження у різних регіонах України, і якщо з калієм все більш-менш у нормі, бо його у ґрунтах досить багато, то по фосфору здебільшого маємо від’ємний баланс, по гумусу також», — додає фахівець.

За словами Анатолія Гонтара, застосовуючи ресурсозберігаючі технології, висіваючи сидерати та оптимізувавши управління рослинними рештками на полях за 1 рік аграрії мають змогу підвищити вміст гумусу у ґрунті на 0,16%.

«За 6-10 років можливо підвищити вміст гумусу на 1%, це досить високий показник, адже навіть 1% гумусу дозволяє додатково мінералізувати до 30 кг азоту на рік. Сьогодні сільське господарство швидко розвивається, його рівень росте, і сучасні технології дають змогу досить ефективно боротися з деградацією ґрунтів та покращувати їхню органічну складову. Маючи такі можливості, необхідно користуватися ними та змінювати підходи до обробітку земель», — підсумував директор ТОВ «Агро Систем Груп».