17 квітня 2018, 18:20, Урожай

Вирощування журавлини може стати перспективною справою для українських ягідників

За своїми природно-кліматичними умовами Україна здатна збирати набагато більше цієї корисної ягоди. Так, в 2013 році її виробництво досягало 800 тонн. Причинами такого спаду тепер є те, що в нашій країні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а в зв'язку з скороченням лісів зменшується і база для збору ягоди, пише pro-consulting.ua.

Досвід Білорусі і Латвії доводить — ягоду можна успішно вирощувати у промислових масштабах. Хоч культивована журавлина і поступається дикоростучій за складом корисних речовин, але значно виграє в неї з інших споживчих властивостей — зовнішнім виглядом і розміром.

Внутрішній ринок даної ягоди постійно збільшується під впливом поширюваних серед населення ідей здорового харчування. Існуючі площі журавлинних плантацій не зможуть задовольнити постійно зростаючий попит.

Підготовлений аналітиками Pro-Consulting бізнес-план передбачає вирощування журавлини на площі 5 га. Культура є вологолюбною і не боїться заморозків, тому вона добре росте в північних областях України, плодоносити плантація може до 60 років.

Найбільша частина від загального обсягу витрат (36%) буде витрачена на проведення посадки і догляд за журавлиною. На обладнання з переробки та фасування ягід необхідно 25% коштів. Ще 10% інвестицій необхідно на здійснення будівельних робіт і закупівлю сільгосптехніки.

В результаті — рентабельність продажів створеного за даним бізнес-плану підприємства складе 36,9%, що означає майже 37 центів чистого прибутку в кожному доларі одержуваного доходу.