17 квітня 2018, 11:37, Посівна

У погоні за дорогоцінною вологою Вінницькі аграрії вимушені виводити у поля всю наявну техніку

Станом на середину квітня, цукровими буряками у області засіяно понад 5 тис. га площ, хоча торік на цей час посіяли у десять разів більше. Очевидно: завершити сівбу в оптимальні терміни не вдасться. Такий прогноз роблять у департаменті АПР екології та природних ресурсів, пише golos.com.ua.

За словами Романа Ільницького, начальника управління АПР Ямпільського району, посівна цукрових буряків затрималась на 2 тижні. Погодні умови початку квітня не дали змоги місцевим сільгоспвиробникам вийти у поля, у свою чергу різке потепління також завдало чимало клопотів.

«Поки що вологи достатньо, сніг поступово розтанув, та й весняні дощі вже пройшли. Щоправда, сонце припікає не по-весняному. Висока температура не так страшна, як вітри. Вони «крадуть» вологу з верхнього шару ґрунту. Насіння, як і люди, любить вологу. Тому нині на полях техніки стільки, як ніколи…», — зазначає посадовець.

В умовах нинішньої посівної аграрії Полісся вимушені працювати у цілодобовому режим
Читати по темі

У Ямпільському районі площі під цукристими запланували збільшити на 1 тис. га. Загалом вирощуватимуть корені майже на 5 тис. га. Наразі температура повітря тут сягає вдень плюс 25°С.

За словами Ігора Федчишина, начальника відділу рослинництва обласного Департаменту АПР, запаси вологи є у верхньому і нижньому шарах ґрунту наразі оптимальні, проте відбувається її швидке випаровування. Згідно даних фахівців Інституту кормів та сільського господарства НААН, непродуктивні втрати вологи на полях області наразі складають понад 10 тонн на 1 га поля. І це упродовж доби.

«Не дивно, що сільськогосподарські підприємства різних форм власності намагаються «спіймати» вологу і покласти у ґрунт насіння не тільки цукрових буряків. Сіють зернові, бобові, соняшник... Така ситуація, що справді не можна втрачати жодної години», — додає Ігор Федчишин.

Співрозмовник припускає, що буряки можуть не встигнути посіяти в оптимальні строки. Надто мало часу залишилося. А частину бурякових площ віддадуть під кукурудзу. Свідомо втрачати прибутки на вирощуванні буряків, кидаючи їх у сухий ґрунт, — на таке аграрії навряд чи наважаться.