16 квітня 2018, 17:14, Урожай

Аномально теплий початок квітня прискорить цвітіння плодових

Позитивна аномалія становила від 2°C до 9°C. В середині тижня відбулось невелике падіння від «літніх» температур до весняних норм, пише infomist.ck.ua.

Швидконаростаюче тепло квітня, коли вже 9 квітня відбувся майже одночасний перехід температур через +8-10°C наблизив дострокове цвітіння плодових культур та вегетацію виноградної лози.

Станом на 10 квітня сума ефективного тепла вище 5° по області склала 50°, що дещо більше середніх значень (норма 44°С). Як відомо, при сумі ефективних температур 88° зацвітають абрикоси, 125°С — груші, 150°С — вишні, 185°С — більшість сортів яблук.

Найбільш несприятливим для плодових є заморозки: у яблунь, слив, груш і вишень критичною у фазі закритих бутонів є мінус 4°С, у фазі цвітіння мінус 2°С. Тому необхідно слідкувати за прогнозом погоди та своєчасно вжити відповідні заходи щодо збереження садів. За розрахунками синоптиків, у другій декаді заморозків не очікується, а в третій- прогнозується зниження температури на 3°-6°С і можливі заморозки до мінус 1-2°С.