13 квітня 2018, 15:45, Урожай

Хвороби та шкідники несуть загрозу посівам озимих зернових

У Держпродспоживслужбі інформують — за результатами обстеження озимих пшениці та ячменю виявлено, що борошнистою росою та септоріозом уражено 1-15% посівів, (У Київській області — 23-49% рослин), гельмінтоспоріозом 5-30%, кореневими гнилями 1-9% рослин.

«Осередково, у Кіровоградській та Херсонській областях відмічено розвиток бурої листкової іржі. У Закарпатській, Львівській та Кіровоградській областях на 1-3% рослин озимого ячменю виявлено ринхоспоріоз», — додають фахівці.

Хвороби атакують: як захистити сходи від перших хвиль інфекцій
Читати по темі

Паралельно з розвитком хвороб, посіви озимих страждають від поширення шкідників. У степових, подекуди лісостепових областях у посівах озимої пшениці личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,5-2, макс. 4 екз. на кв.м в осередках Запорізької та Херсонської областей пошкодили 1-3% рослин.

 

«Повсюди посіви озимих культур заселяють хлібні блішки, п’явиці, злакові попелиці, цикадки, які пошкодили 1-4% рослин. Триває літ злакових мух (чорна пшенична, шведська). В ареалі поширення відмічено вихід клопа-шкідливої черепашки на поверхню листкової підстилки», — додають у Держпродспоживслужбі.

Відмічено, що гусениці підгризаючих совок та ґрунтоживучі шкідники (дротяники, несправжні дротяники, личинки хрущів) переміщувались у верхні шари ґрунту, де уже встигли пошкодити 1-2% озимих культур (Луганська, Черкаська та інші обл.).