11 квітня 2018, 16:08, Добрива

Без імпорту Україна не зможе задовольнити потреби аграріїв у азотних добривах

Ще до введення додаткових антидемпінгових мит в Україну було завезено багато товару, включаючи суміші NPK із високим вмістом азоту, що наразі призводить навіть до надлишку товару на ринку, повідомляють у Держзовнішінформі.

Проте, за словами Марини Григораш, начальника відділу досліджень ринків хімічної промисловості та фармацевтичної сировини ДП «Держзовнішінформ», у довгостроковій перспективі без імпорту Україна поки що не в змозі задовольнити потреби аграріїв у азотних добривах.

«У 2017 році сукупний обсяг виробництва селітри в Україні, який становив 1,065 млн тонн, зміг задовольнити внутрішній попит аграріїв лише наполовину. При цьому, аби скоротити ввезення продукції з Російської Федерації, потрібно розширити можливості та диверсифікувати поставки добрив в Україну шляхом скасування діючих мит на імпорт добрив з інших країн. Українська влада вже зробила певні кроки у цьому напрямку у вигляді подання пропозицій щодо встановлення нульових ставок імпорту для усіх країн-постачальників, окрім РФ. Але спочатку варто запровадити дану норму на законодавчому рівні і вже потім лібералізувати ринок, поступово переходячи на альтернативний імпорт. Крім того, потрібно вирішити питання з логістикою, зокрема при поставках товару з Європи», — зазначає експерт.

Нагадаємо, у 2017 році в Україну було імпортовано 338,8 тис. тонн аміачної селітри. З них із РФ — лише 12,9 тис. тонн, що складає 4% від загального обсягу. Проте обсяги ввезення з Росії добрив, альтернативних до аміачної селітри, збільшились у 2017 році майже в три рази порівняно з 2016 роком. Розрахунковий обсяг імпорту замінників у 2017 році становив близько 400-500 тис. тонн, що у сукупному обсязі поставок із РФ лишило її лідером при імпорті в Україну добрив, що містять 33-34% азоту.