5 квітня 2018, 17:06, Урожай

У погоні за рентабельністю Волинь масово збільшує посівні площі під соняшником

Основним чинником стрімкого зростання посівів соняшнику є рівень прибутковості. За ступенем рентабельності він займає перше місце серед решти польових культур, повідомляє business.rayon.in.ua.

В 2017 році волинським аграріям вдалося майже втричі збільшити посівні площі під культурою та виробити на 253% соняшнику більше, ніж роком до цього. До того ж, вдосконалюючи технологію вирощування та сортову агротехніку, аграріям вдалося збільшити врожайність з 2,43 т/га у 2016 до 2,48 т/га — у 2017 році.

Олександр Книш, експерт з Департаменту АПР Волинської ОДА  розповідає, що практично щороку посівні площі під культурою у області подвоюються.

«На ринку з’являється багато різноманітних скоростиглих сортів, які здатні дозрівати до настання осіннього похолодання», — розповідає експерт з Департаменту АПР.

Учасників громадської спілки «СПАС», яка об’єднує 16 провідних аграріїв Волині зазначають, вирощувати культуру за теперішніх кліматичних умов цілком можливо, головне дотримуватись технології вирощування та обирати підходящі гібриди.

Одним із перших, хто розпочав сіяти соняшник на Волині, є господарство ТОВ «Волинь-Агро» (Турійського району). Перші 100 гектарів посіяли ще 2013 року.

Склеротиніоз: загрози, симптоми та методи боротьби
Читати по темі

Поступово вводять у сівозміну культуру і аграрії ГК «Вілія». У загальній сівозміні господарства він займає 7-8%.  Проблем з посівом та схожістю цієї культури наразі немає, урожай отримують плановий. Попередник для соняшнику –– це озимі зернові. Після нього зазвичай стараються посіяти озиму пшеницю.

 

«Середня врожайність — 2,9-3 т/га в заліку ми отримуємо уже два роки поспіль. Хочемо спробувати вирощувати на хороших ґрунтах (чорноземах), ставимо собі за ціль — 3,6-3,8 т/га», — розповідає Ярослав Мазуренко, головний агроном ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт».

Фахівець додає, соняшник потребує хорошого фунгіцидного захисту та планування строків збирання.

В результаті, зміна кліматичних умов, рентабельність, середньовитратність та швидке повернення коштів за рахунок прийнятної ціни — фактори, які стимулюватимуть аграріїв Волині надалі експериментувати з вирощуванням соняшнику.