4 квітня 2018, 09:35, Посівна

В Україні стартувала посівна кампанія: засіяно близько 5 тисяч гектарів

Про це йшлося під час прес-конференції «Аграрна весна: поточні виклики та перспективи галузі» за участю першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка та Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру, повідомляє Мінагрополітики.

«На сьогодні маємо всі погодні та ресурсні умови для успішного проведення посівної кампанії. Зокрема, аграрії на 100% забезпечені насінням, на 101% — азотними добривами, у достатній кількості — засобами захисту рослин та паливом», — зазначив Максим Мартинюк.

Він додав, що цією весною ярими зерновими та зернобобовими культурами планується засіяти 7,4 млн га із структурою посівів на рівні минулого року. Можливі невеликі коливання, пов’язані з погодними умовами, процесами сівозмін, рентабельності в межах 5-10% за всіма культурами.

У свою чергу Тетяна Адаменко відмітила, що цьогорічний березень був одним із найбільш вологих за останні десять років і гарна зволоженість ґрунтів є сприятливим ресурсом для вегетації культур.

«Від сьогодні починається період гарної погоди, коли буде тепло, ясно і вітряно — і більша частина території України буде готова до масової сівби ранніх ярих зернових культур», — повідомила начальник відділу агрометеорології.

Окрім того, перший заступник Міністра Максим Мартинюк підкреслив, що для фермерів зараз актуально скористатися преференціями державної підтримки щодо отримання компенсації 80% вартості насіння української селекції та 40% вартості техніки в рамках програми розвитку фермерства та кооперації (1 млрд грн).