28 березня 2018, 10:42, Посівна

Затримка з посівною призведе до втрат врожаю на Півдні — науковці

За словами Раїси Вожегової, директора Інституту зрошуваного землеробства, для таких сільськогосподарських культур, як ярі ячмінь і пшениця, це означає відповідне скорочення періоду вегетації та зменшення врожаю чи не вдвічі, пише golos.com.ua.

«Ярий ячмінь у нас починали сіяти ще в лютневі «вікна». Нині уже березень закінчується, а підготовка ґрунту ще не починалася — на полях сніг досі лежить. Якщо до скорочення періоду вегетації додасться ще й різке підвищення температур у квітні-травні до «літніх» максимумів, колос у ярих може не сформуватися взагалі і ячмінь доведеться скосити на зелені корми. Щодо кукурудзи та сої, які вирощують переважно на зрошенні, тут втрат може й не бути за грамотного підходу до агротехнологій», — зазначила директор Інституту зрошуваного землеробства.

У Департаменті АПР Херсонської ОДА поділяють тривогу науковців та аграріїв. Щоправда, кажуть: втрат очікують усе-таки менше.

За словами Андрія Неделька, заступника директора Департаменту, цьогоріч у степовій Таврії планували засіяти 130 тис. га ярого ячменю. Зазвичай з гектара збирали 2,8-3,1 тонни зерна, проте після погодних катаклізмів у березні більше як на 2,5 т/га вже й не сподіваються.