26 березня 2018, 09:40, Добрива

Для Полісся найефективнішою є органо-мінеральна система удобрення

Щоб підтримати на Поліссі запаси гумусу на вихідному рівні, необхідно в середньому на гектар сівозмінної площі вносити не менше як 9-10 т/га якісних органічних добрив, а щоб досягти сталого підвищення гумусу — збільшувати рівень їх унесення до 12-14 т/га, пише agrotimes.net.

За відсутності в господарстві гною чи гноєвих компостів можна залучати органічну речовину з інших джерел з урахуванням відповідних коефіцієнтів перерахунку. 

Поєднання у часі в одному полі гною (двічі за семирічну ротацію) та мінеральних добрив (щорічно) забезпечує додатковий ефект (саме від поєднання) від 0,21 до 0,57 т/га зернових одиниць, як порівняти з об’єднаним приростом за роздільного (у різних полях) їх застосування. 

Найкращим співвідношенням між двома видами добрив є таке, коли на кожну тонну гною у сівозміні застосовується 13-14 кг мінеральних добрив (N+P2O5+K2O), зокрема 5-6 кг азоту. 

Такі системи удобрення не мають обмежень у часі, постійно підвищують родючість ґрунтів і продуктивність сівозмін, екологічно безпечні.