21 березня 2018, 16:55, Україна

Аграрії зберегли 15-18 млрд грн прибутків

Вже завтра ​документ можуть винести на голосування, про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com із засідання цього комітету в парламенті.

Нагадаємо, на прийнятті документу наполягають аграрії, які вийшли минулого і цього тижня з масовими страйками в ряді областей. Заяву про підтримку цього документу прийняли 13 обласних рад та близько 40 районних рад. Збереження цієї норми означає збитків 15-18 млрд грн щороку для аграріїв. Від збереження цих норм виграють переробні підприємства, які переробляють сою та ріпак. До того ж ці норми суперечать ЗВТ з ЄС та умовам договору з СОТ.

На початку засідання голова комітету Ніна Южаніна повідомила, що даний документ не стоїть на порядку денному комітету. Після цього депутати податкового комітету зняли лемент і їх підтримали колеги з аграрного комітету, які своїм рішенням одноголосно підтримали цей документ і прийшли відстоювати його розгляд податковим комітетом.

В результаті, на голосування за порядок денний податкового комітету поставили три варіанти:

  • перший — без включення №7403-2 (проголосували 5 із 18-ти депутатів);
  • другий (з розглядом №7403-2) — 13 депутатів;
  • третій варіант — з розглядом №7403-2 і двома аналогічними законопроектами по даному питанні — (№8059, №7341) — 12.

«Не буде справедливої закупівельної ціни для аграріїв по сої та ріпаку, якщо не буде відшкодування експортного ПДВ по цих культурах. Ви маєте поставити цей законопроект і зберегти аграріям зберегти їхні доходи», — додав зі свого боку аграрний депутат Валерій Давиденко.

На засіданні комітету були депутати аграрного комітету — 15 чоловік. Вони теж давали свої оцінки даному документу і вимагали розглянути його на комітету, аби подати терміново в четвер на розгляд сесійного залу.

«За останні 7-10 років підприємства олійножирової галузі самі активно будували заводи, чим розбалансували ринок та зумовили падіння маржинальності і заповнення цих заводів сировиною для переробки. За офіційними даними «Укроліяпрому» та галузевих експертів Національної академії аграрних наук, заповнення нинішніх потужностей із переробки соняшнику, сої та ріпаку складає близько 70 %. Тобто, слова лобістів «олійних» поправок про те, що тимчасові заходи із невідшкодування ПДВ потрібні для того, щоб швидко наростити додаткові переробні потужності, виглядають лицемірно та маніпулятивно. Зрозуміло, що у нинішніх умовах переробні потужності немає сенсу розвивати. Ми хочемо підкреслити, що ми не виступаємо проти переробників. Навіть більше – ми переконані у тому, що вітчизняну переробну сферу потрібно підтримувати, і не тільки підприємства олійножирової галузі, а й молочної, борошномельної галузі, вирощування овочів і фруктів та інші сфери. Варто шукати єдиний збалансований механізм підтримки і для переробників, і для товаровиробників, а не просувати відверто лобістські ініціативи на користь вузького кола заінтересованих осіб», — пояснює народний депутатів «Самопоміч» Іван Мірошниченко,  який першим помітив і підняв питання про крамольну правку №180, яка позбавляє аграріїв майже 18 млрд грн доходів.