22 березня 2018, 08:40, Добрива

Реалізувати генетичний потенціал рослини можна завдяки правильно обраній системі живлення — Калін Цуркан

Передусім він наголосив на тому, що сучасна наука достовірно довела, що протягом вегетації ціла низка стресових факторів знижує генетично закладений потенціал рослини зі 100% до 30% у підсумку. Коректно побудована система живлення рослин, може суттєво вплинути на цей показник та істотно змінити рівень урожаю.

За словами спікера, ефективність живлення визначається не простим збільшенням кількості внесення добрив, а створенням оптимальної системи живлення, яка відповідала би потребам окремої культури в конкретних агрокліматичних умовах.

Зокрема, Калін Цуркан детально розповів про вплив кожного з елементів живлення культур та їх трансформацію у ґрунті. І зазначив, що завжди потрібно враховувати втрати відповідних елементів залежно від форм внесених добрив і відповідно розраховувати рентабельність.

«Добрива дорожчають із сезону в сезон. Якщо проаналізувати вартість діючої речовини в різних видах азотних добив, то побачимо, що найнижча ціна — в аміаку. При цьому при внесенні кристалічних гранульованих добрив ми отримуємо один результат, при внесенні КАС — другий, аміаку — третій. Тобто норма азоту одна й та сама, а ефективність різна. Тому й не дивно, що 80% азотної поживи сільгоспкультури на полях США отримують саме через аміак», — зазначив фахівець.

Додавши, що не менш важливим у процесі живлення є не лише традиційні добрива, Калін Цуркан відмітив необхідність включення в цю систему так званих спеціальних добрив. Зокрема, це добрива для позакореневого живлення та біостимулятори.

Доповідач наголосив, що з його власного досвіду роботи серед найбільш якісних та ефективних він може назвати продукцію таких компаній, як італійська Biolchim та нідерландськa Holland Farming B.V. І навів результати дослідів, проведених на одному з вітчизняних підприємств, із використанням у системі живлення гібриду кукурудзи ДКС 2960 спеціальних добрив. Вони показали, що  комплексне застосування аміаку із такими препаратами, як Кропмакс (від Holland Farming B.V.) — ультраконцентрованого добрива-біостимулятора для позакореневого підживлення культур, та  «Гідроферт» (від Biolchim) — мікрокристалічних водорозчинних добрив із вмістом макро- та мікро-елементів на хелатній основі, — призвело до збільшення врожайності додатково на 35%.

Такий ефект був досягнутий, на думку Каліна Цуркана, завдяки тому, що комплексні спеціальні добрива дали змогу добре розвинутись кореневій системі рослин, відповідно вона краще засвоїла усі необхідні їй елементи і змогла більшою мірою реалізувати свій генетично закладений потенціал.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com