20 березня 2018, 18:16, Урожай

Вирощування лікарських рослин може стати високоприбутковою справою

За словами фахівця з п'ятнадцятирічним досвідом, хоч справа і прибуткова, проте непроста. Потрібно розбиратися в травах, уміти їх зібрати й правильно висушити, пише gazeta.ua.

«Вирощую лікарські трави та спеції без хімічних добрив на двох ділянках — під Києвом і біля Костянтинівки. Аби навчитися правильно сушити лікарські рослини, їздив на спеціальні курси в Австрію та Польщу, двічі на рік проходжу сертифікацію продукції. Без сертифікації не зможу продавати трави за кордон. Найбільше купують Німеччина, Польща, Велика Британія», — розповідає фахівець.

На вітчизняний подорожник і волошку в Європі найбільший попит. Замовлення розміщують через аграрні сайти. Фармацевтичні компанії пишуть, що їм потрібно. За словами Дмитра Кубаріна, якщо закупити насіння й засадити пай, доведеться вкласти 50–100 тис. доларів. Окупиться бізнес за два роки.

«Я заробляю з гектара 300 тис. грн. Цінуються трави зі Львівщини та Полтавщини, бо ці області вважають найбільш екологічно чистими. Найменш цінні — з Київщини, Харківщини. Не приймають трав із Донбасу. Найвигідніше займатися бруньками і листям. Дорого купують деяке коріння, але його важко сушити», — додає бізнесмен.

За словами експертів, найбільшим попитом серед іноземних покупців користується чорниця і квіти ромашки.

«На такий бізнес дуже важко отримати кредит. Лікарські рослини не мають урожайності, реальної оцінки. Тому власну справу можна починати, якщо маєш стартовий капітал, або самому шукати інвесторів. Попит на лікарські трави за кордоном є. Наші постачальники мають договори з Китаєм, Болгарією, Німеччиною. Там менше вільних площ, де можна збирати трави. До того ж за це треба платити податок. В Україні можна купити сировину дешевше. Особливо популярні чорниця, квіти ромашки та всі рослини, які використовують у чайних зборах», — додає бізнес-аналітик Андрій Степановський.