20 березня 2018, 14:25, Технології

Перенасичення сівозміни соняшником знижує рентабельність вирощування, завдаючи шкоди наступним культурам — експерт

Ольга Бабаянц: Краще не збільшувати кількість гектарів під соняшником, а отримувати вищий урожай з одного гектара
Читати по темі

Ольга Бабаянц, завідувач відділу фітопатології та ентомології Селекційно-генетичного інституту — Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, розповіла про сучасні тенденції «соняшникової лихоманки».

За її словами, неправильні підходи до вирощування культури, вибір попередників та агротехнічні прийоми, крім того, що спричинюють зниження ефективності виробництва культури, уже скоро можуть призвести до серйозних проблем, так званих «випалених земель».

«Зараз більшість перейшла буквально на 2-пільну сівозміну. А це взагалі страшний удар по нашому майбутньому. Соняшник узагалі як попередник шкодить буквально всім культурам. Але реальність така, що зараз усе визначається лише рівнем рентабельності», — зазначила Ольга Бабаянц.

За її словами, така тенденція не довгострокова і неминуче призведе до наслідків.

«Найближчим часом ситуація зміниться, адже бажання підприємців отримувати прибутки — природне, аби зберегти рентабельність вирощування культури аграрії шукатимуть способи, як знівелювати проблеми, спричинені короткою сівозміною з превалюванням у ній соняшнику», — зазначила фахівець.

Ольга Бабаянц додала, що найкращими попередника для соняшнику є озима пшениця й озиме жито. При цьому, категорично не рекомендується у якості попередника обирати ріпак або сою.

Попередники Культури
Найкращі озима пшениця озиме жито
Добрі ячмінь яра пшениця кукурудза
Не бажані багаторічні трави цукрові буряки
Незадовільні ріпак  соняшник соя