12 березня 2018, 12:50, Урожай

Україна практично не вирощує картоплю у промислових масштабах

Таку думку під час Голландско-українського форуму з професійного картоплярства озвучила Оксана Антонова, аналітика маркетингового агентства «Клеффманн Груп Юкрейн», повідомляє ukragroconsult.com.

«Торік промисловим вирощуванням картоплі займалися господарства на площі близько 63 тис. га, тобто частка промислового виробництва займає менше 5 % від загального обсягу вирощування картоплі, що є найнижчим показником. В Україні близько 1,5 тис. господарств займаються вирощуванням картоплі, але професійним — не більше третини, тобто близько 400 підприємств», — зазначила експерт.

Якісний сорт картоплі — половина успіху у вирощуванні. На що звернути увагу під час вибору посадкового матеріалу?
Читати по темі

У середньому на переробку йде близько 6% продукції господарств, які здійснюють промислове виробництво, близько 20% повторно йде на насіння, а решту використовується в харчових цілях.

В останній виробничий сезон витрати на гектар господарств дещо зросли, зокрема, на фунгіцидну обробку. У продажах насіння картоплі лідирують голландські й німецькі компанії, при цьому частка локального насіння залишається на низькому рівні.

Нагадаємо, за даними Держстату, у минулому році було зібрано 22,21 млн тонн картоплі, у тому числі сільськогосподарськими підприємствами — 429,92 тис. тонн, господарствами населення — 21,78 млн тонн.