12 березня 2018, 09:50, Урожай

Знайдено промисловий метод вирощування трюфелів

Різновидів трюфеля багато, проте в Ізраїлі вирощують саме пустельний трюфель (його також називають степовим або африканським), який зустрічається в посушливих і напівпосушливих регіонах Середземноморського басейну, в Північній Африці та на Близькому Сході, пише vesty.co.il.

Вінницький агроном власноруч вирощує трюфелі
Читати по темі

На першому етапі трюфелі вирощували у пробірках, після чого експерименти були проведені у відкритому ґрунті, в ході яких вивчалися оптимальні умови для виробництва гриба: температурний режим, графік поливів, якість ґрунту та інші особливості.

Проблема в вирощуванні трюфелів полягає в тому, що вони виростають поруч з корінням вищих рослин (в ектотрофних асоціаціях з ними). Однак ізраїльським вченим вдалося вирішити цю проблему. В якості своєрідного донора виступає терфеція левову-жовта, на івриті «шамшон», який якраз і утворює ектотрофні мікоризні контакти з грибами сімейства трюфелевих.

Він забезпечує гриб цукром, а гриб в свою чергу віддає необхідні йому мінерали, переважно фосфор. Такий симбіоз важливий ще й тим, що не потребує значної кількості вологи.

Як зазначається, у промислових масштабах гриби вирощуватимуть уже наступного року, по кілька десятків кілограмів на рік, поступово збільшуючи об’єми виробництва.