5 березня 2018, 16:36, ЗЗР

Агрітема презентувала нові мікробні препарати для підвищення врожайності в умовах зміни клімату

Серед них препарати від відомого канадського бренду Lallemand:

Rise® P (Райз® П) — забезпечує рослини фосфором, стимулює ріст та розвиток кореневої системи, захищає її від широкого спектру хвороб — завдяки пробіотичному ефекту, позитивно діє на ферментативну активність ґрунту. В результаті — підвищується врожайність зернових, технічних культур, кукурудзи, картоплі та овочевих. Окрім того, він має дуже високу концентрацію, тому 1 кг препарату вистачає на 5 т насіння сої чи пшениці, на 4 т кукурудзи, на 3 т соняшника.

Agribacter® (Агрібактер®) — двокомпонентний препарат-інокулянт. Призначений для застосування на сої (є також окремий препарат  Агрібактер® Горох). За словами Павла Волинця, провідного агронома компанії «Агрітема», цей препарат — хіт продажу. Має 2 штами бактерій — один ранній, другий пізніший. Завдяки цьому термін азотфіксації подовжується, відповідно і краща прибавка врожаю, яка може сягати 150-500 кг/га. Препарат дає можливість проводити інокуляцію насіння за 90 днів до висіву та ініціює масове утворення продуктивнх азотфіксуючих бульбочок вже на початкових етапах розвитку рослин.

Павло Волинець порекомендував також застосовувати Agribacter® в парі з Rise P®, що дасть збільшення потужності кореневої систем рослини, відповідно — краще живлення і стійкість до посухи.

Bioboost® Plus — комплексний інокулянт для сої, унікальна комбінація двох бактерій — азотфіксуючої та сіркомобілізуючої. Окрім цих властивостей, препарат стимулює ріст рослини, її кореневу систему, і має фунгіцидну дію.

Фахівці компанії «Агрітема» переконані в актуальності на українському ринку цих препаратів.

Підбір лінійки пропонованих мікробних засобів зумовлений аналізом змін погодно-кліматичної ситуації та результатами моніторингу складу ґрунтів у різних регіонах країни.

Зокрема, минулого року в Центральній Україні випало від 70 до 150 мм опадів у період  вегетації. Для цього регіону це практично посуха. А отже — низькі врожаї по багатьох культурах. Крім того, в умовах посухи знижується ефективність внесених добрив. Збільшуючи норми, можна навіть зашкодити рослинам.

«Чим менша вологість, тим меншу кількість добрив можна вносити. Тому що велика кількість  добрив після певної стабілізації може надалі різко знизити врожайність. Минулоріч в одному з господарств — наших партнерів — деякі з хімдобрив по кукурудзі внесли мало не в 10-кратній нормі — з надією на високий врожай.  А в результаті отримали зріджені посіви, пошкоджені рослини і врожай 1,5 т/га», — розповів Павло Волинець.

Тому фахівець радить оптимізувати кількість хімічних добрив, при цьому застосовувати біопрепарати, які допоможуть рослинам ефективніше засвоювати необхідні елементи живлення.

Другим лімітуючим фактором обмеження врожайності є нестача фосфору. Загалом цей елемент міститься у верхньому шарі українських ґрунтів у кількостях від 15 до 25 т/га. Однак, за словами Павла Волинця, більшість територій або малозабезпечені, або середньозабезпечені доступною рослинам водорозчинною формою фосфору. Приблизно схожа ситуація і з сіркою. Водночас ті культури, що формують велику кількість білку, потребують сірки щонайменше 8-10 кг/га. Причому рослини споживають її лише у формі фосфатів, які є продуктом діяльності мікроорганізмів.

Отже, проблему нестачі фосфору та сірки можна вирішити за допомогою біопрепаратів із відповідними властивостями. Зокрема, це вже згадані Rise P®, Agribacter® та Bioboost® Plus.

Довідка: Компанія Lallemand заснована понад 100 років тому, наприкінці ХІХ ст. Фредом А. Лаллемандом. Спочатку спеціалізувалась на виробництві хлібопекарських дріжджів. З 1952 року компанія належить родині Шаньон. У 1985 р. компанія почала випускати бактерії для ферментації вин. Надалі компанія розширювалась,  розгорнувши солідну дослідницьку, виробничу та маркетингову діяльність в галузі мікробіології для харчування людей та тварин, а також для фармацевтичної промисловості. У 2006 році компанія розпочала свою діяльність у секторі захисту рослин. На сьогодні Lallemand присутня у 40 країнах на всіх 5 континентах.

Ексклюзивним дилером  Lallemand у Східній Європі є ТОВ «Агрітема».