4 березня 2018, 09:00, Урожай

Вітчизняним аграріям вдасться зібрати понад 60 мільйонів тонн зерна — Козаченко

У коментарі виданню Latifundist.com Леонід Козаченко зазначив, у поточному році українські аграрії зможуть зібрати понад 60 млн тонн зернових і зернобобових культур. При цьому, значної зміни можуть зазнати посівні площі під соєю.

«Ми можемо скоротити виробництво сої практично вдвічі проти майже 4 млн. тонн минулого року. На площі посівів ріпаку це вже не так вплине, тому що ріпаку ми мало сіємо весною. Гадаю, у межах 2 млн тонн ми його і зберемо. Щодо сої питання залишається відкритим: у нас є максимум місяць, щоб уточнити, чи змінять законодавчу норму, згідно з якою з 1 вересня 2018 року не відшкодовуватиметься ПДВ при експорті цієї культури», — зауважив президент Української аграрної конфедерації.

Через відміну експортного ПДВ на технічні та олійні культури аграрії щорічно втрачатимуть 10 мільярдів гривень прибутку
Читати по темі

За його словами, якщо норму щодо відшкодування все ж змінять, то і посівні площі, і обсяг валового збору серйозно не відрізнятимуться від показників останніх двох років.

Нагадаємо, за попереднім прогнозом Мінагрополітики, у поточному році посівні площі під сільгоспкультурами в Україні складуть 27,2 млн га, соя у структурі посівів займатиме 7,1% площ (1,93 млн га).