1 березня 2018, 11:30, ЗЗР

Україна зіткнулася з проблемою утилізації непридатних пестицидів

Непридатні пестициди в Україні почали накопичуватися у 1970-х роках після заборони використання низки ЗЗР при виробництві продуктів харчування, пише epravda.com.ua.

Скасування реєстрації ввезених пестицидів стане кроком до експериментів над українцями — експерти
Читати по темі

За попередніми даними, наразі у незадовільному стані зберігається близько 35% непридатних пестицидів. Проблему утилізації пестицидів можна вирішити через відкриття режиму транскордону, що дозволить вивозити такі ЗЗР у Європу для знищення.

Законодавча база для цього в Україні є і вона відповідає міжнародним нормам — Базельській конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням. Рішення про відкриття транскордону ухвалюють державні інституції. Питання лише в затвердженні Міністерством екології.

В Україні такі потужності начебто є. Це підприємство «Еко нова» в Житомирській області. Проте через правові суперечки з Мінекології щодо ліцензії на утилізацію відходів ці потужності не працюють. В результаті, склалася ситуація, що потужності для утилізації непридатних пестицидів в Україні є, проте здійснювати цю діяльність неможливо.

Як зазначають експерти, крім 8-11 тис. тонн непридатних пестицидів, щороку в Україну ввозиться до 20 тис тонн фальсифікованих ЗЗР, які також потрібно вилучати та знищувати. За оцінками експертів, частка фальсифікованої продукції на ринку України становить близько 25%.

Віктор Погорілий, координатор агрохімічного комітету та комітету зернових та олійних культур Європейської бізнес-асоціації вважає, що єдиним можливим шляхом вирішення ситуації є вивезення пестицидів у країни ЄС для належного знищення на ліцензованих підприємствах через механізм транскордонного перевезення небезпечних відходів у рамках Базельської конвенції.

Нагадаємо, до 2015 року Україна знищувала непридатні пестициди в Німеччині, Польщі, Франції, Великобританії. За даними ЄБА, вартість утилізації тонни пестицидів в ЄС коштує 500-800 євро, але також необхідно врахувати затрати на збір, пакування та вивезення відходів. Загальні затрати можуть становити 2 тис. євро за тонну.