25 лютого 2018, 11:07, Урожай

Через високу рентабельність та невибагливість культури садівники надають перевагу вирощувати волоський горіх

Від продажу акуратно розлущених горіхів, або як їх ще називають «метеликів», з ділянки площею 20 сотих можна отримати в середньому від 15 до 20 тис. грн, пише texty.org.ua.

Сергій Ткаченко з міста Шпола Черкаської області уже 12 років поспіль вирощує горіхи сорту «Іван Багряний». Ці горіхи низькорослі і скороплідні: висота до 5 метрів, перші плоди починають давати на третій рік після висадження.

«Потрудитися треба було у перші три роки: малим горіхам слід сформувати крони, регулярно поливати, прополювати. Коли ж коріння розростеться, дерево діставатиме вологу з глибин — тоді можна обійтися без поливання. Далі український чорнозем зробить своє», — розповідає садівник.

За його словами, з невеликої ділянки площею 10 сотих можна зібрати 200-300 кг горіхів, які реалізувати вдасться за 12-15 тис. грн.

«Бізнес для тих, хто не поспішає. Є інтенсивніші сезонні роботи: навесні зайве й сухе гілля обрізати, влітку догляд за міжряддями. Але це не порівняти з метушнею навколо яблуневого або грушевого саду», — додає Сергій Ткаченко.

Наразі у планах садівника започаткувати власну справу з виробництва горіхової олії.

Досвідом вирощування волоського горіху поділився Андрій Савранський з Черкащини, який цьогоріч планує отримати перший врожай культури.

«Загорівся ідеєю і вирішив закласти горіховий сад. Почав шукати в інтернеті продавців саджанців. Придбав 80 саджанців із Харківщини, Черкащини, Кіровоградщини та Дніпропетровщини. Звернув увагу й на низькорослі горіхи. Сад заклав на площі 10 сотих, частину висадив саджанцями, частину — самими плодами. У невибагливості культури переконався, коли під час весняного приморозку пагони примерзли. Та на осінь рослини сягали 50 сантиметрів», — додає садівник-початківець.

Перший врожай господар розраховує зібрати уже цієї осені. У подальших планах садівника розширити площі під культурою хоча б до 5 га.