25 лютого 2018, 12:35, Урожай

ФАО випустила посібник для аграріїв щодо боротьби з іржею пшениці

За даними організації, стеблова іржа пшениці стрімко поширюється в Європі, Африці і Азії, являючи собою загрозу для джерел продовольства і засобів до існування більше одного мільярда людей. Спори іржі пшениці, що переносяться вітром, можуть швидко поширюватися на великі відстані, викликаючи аж до 100% втрат врожаю, що не обробляється, або вразливих сортів пшениці, пише ukrinform.ua.

Зі слів фахівця ФАО з захисту рослин Хафіза Мумінджанова, хвороба є серйозною проблемою в багатьох країнах, найбільшої шкоди вона завдає власникам дрібних фермерських господарств.

«Виведення стійких сортів пшениці і просування їх на фермерські поля — ключ до вирішення питань щодо зниження розмірів збитку і до успіху в боротьбі з агресивними видами іржі та іншими захворюваннями», — сказав він.

Зазначається, що поширення агресивних видів іржі пшениці являє собою серйозну загрозу для продовольчої безпеки в регіоні. Здійснення постійного нагляду та розробка програм з управління хворобою мають виняткове значення.

«Здійснення моніторингу та нагляду за хворобами, скринінг комерційних і фермерських сортів пшениці в гарячих точках і використання штучної інокуляції — важливі кроки для запобігання втрат», — підкреслюють у ФАО.