23 лютого 2018, 14:23, Урожай

Сорго може скласти конкуренцію традиційним культурам

Про переваги, особливості та тонкощі вирощування, культури у ході проведення практичної конференції «Нішеві культури — модне віяння чи життєва необхідність» на «Агро Весні 2018» розповів Ігор Гаврилюк, торговий представник компанії NuSeed.

За словами фахівця, посів сорго необхідно проводити тоді, коли середньодобова температура на глибині 10 см становитиме 14-16ºС.

«Ранній строк сівби неприпустимий, оскільки при посіві сорго в непрогрітий ґрунт сходи з’являються через 30-35 днів, у такому випадку польова схожість культури знижується до 30%.При підходящих ґрунтово-кліматичних умовах 14-16ºС сходи з’являються на 10-12 день, а коли температура підвищується до 25-28ºС на 5-6 день», — зазначає торговий представник компанії NuSeed.

За його словами, найкращим способом посіву сорго вважається пунктирний з шириною міжрядь 45 або 70 см.

«Сорго можна висівати після любих культур польової сівозміни, але на полях, чистих від бур’янів. При цьому, кращими попередниками для культури вважаються озимі: пшениця, ячмінь та ріпак, задовільними — кукурудза», — додає Ігор Гаврилюк.

Щодо обробітку ґрунту експерт зазначив, що усі заходи, які проводяться на полях для посіву сорго, мають бути направлені на зниження бур’янів, накопичення вологи та вирівняння ґрунту.

«Культура добре відкликається на внесення у ґрунт органічних та мінеральних добрив. Азотно-фосфорні добрива краще вносити в передпосівний обробіток на глибину 8-10 см, або ж одночасно з посівом», — підсумував Ігор Гаврилюк.