15 лютого 2018, 13:41, Україна

Україна володіє високим потенціалом до вирощування малини

На сьогоднішній день у вітчизняному плодово-ягідному виробництві 2016 року частка безпосередньо ягід становить лише 0,06%, повідомляє pro-consulting.ua.

З 19,6 тис. га площ під малиною, 76,3% — це особисті господарства українців. Тому і врожайність ягідних культур у нас на 7-20% нижче, ніж у схожій по умовам клімату Польщі.

Ягідництву України не вистачає системного підходу і передових технологій. Найчастіше ягоди вирощують аграрії без знань і досвіду в цій справі.​ При цьому, на думку експертів, Україна володіє хорошим потенціалом до вирощування малини. Стимулюючим чинником у цьому є є наявність на українському ринку нових сортів культури, які по споживчим якостям придатні для експортного продажу.

Нішеві культури: «за» та «проти». Зважитися на вирощування чи триматися традиційних культур?
Читати по темі

Як зазначають фахівці, стійкий попит на продукцію може забезпечити рентабельність у перші роки на рівні 28%, а за семирічний період рентабельність інвестицій складе близько 156%.

Нагадаємо, найбільші площі засаджені ягідниками у Волинській, Дніпропетровській, Київській, Житомирській та Донецькій областях. У даних регіонах для них виділено від 1,8 до 1,3 тис. га. Відстаючими в цій сфері є Миколаївська (0,1 тис. га), Закарпатська та Кіровоградська області (по 0,3 тис. га).