14 лютого 2018, 14:52, Насіння

Частина посівного матеріалу ярих культур на Вінниччині уражено хворобами

З перевірених у ході проведення фітопатологічного аналізу 75 тонн насіння ярих зернових у Оратівському районі, до 8% посівного матеріалу уражено альтернаріозом, подекуди у насінні ярих культур виявлена пліснява.

У Хмільницькому районі альтернаріозом уражено в середньому чверть насіння ярих зернових, зафіксовано поширення фузаріозу, бактеріозу та церкоспорозу. При цьому, у Бершадському районі області насіння ярих культур у незначній мірі уражено гельмінтоспоріозом, альтернаріозом  та фузаріозом.

При цьому, погодні умови останньої декади місяця у посівах озимих у області характеризувалися помірно прохолодною, малосніжною, вітряною погодою.

Протягом декади температура повітря становила вночі від 0 до -14ºС, вдень було від +8 до -4ºС. Дні з відлигою чергувались з морозними, протягом декади були опади у вигляді дощу та мокрого снігу. В середньому, висота снігового покриву складала 2-8 см.

При цьому, при майже відсутності снігового покриву та зниженні температурного режиму відбулось промерзання ґрунту до 32 см. в північних районах, в південних промерзання ґрунту наразі відсутнє.