11 лютого 2018, 09:35, Урожай

Дотримання технології забезпечує високу рентабельність вирощування лохини

В цілому, під лохину наразі відведено близько 750 га площ, проте, за словами експертів,  для того, щоб повністю задовольнити ринок, площа насаджень повинна досягти 8 тис. га, пише delo.ua.

При вирощування культури потрібно враховувати певні особливості: перш за все потрібно визначиться із земельною ділянкою — добре освітленою, з підходящим ґрунтом. Якщо ґрунт виявився недостатньо кислим, то підкислити його можна за допомогою ялинових голок або тирси. Також можна використовувати сірку.

Наступним етапом, є підбір саджанців. Щоб лохина прижилася на новому місці, вибирати необхідно саджанці із закритою кореневою системою. При цьому, висаджувати їх можна як навесні так і восени.

Не менш важливу роль відіграє система зрошення, оскільки лохина, як і будь-яка ягода при достатньому поливі плодоносить краще. Проте варто враховувати, що надмірна постійна волога на листях може привести до появи захворювань та ураження рослин шкідниками, тому придбати потрібно таку систему, яка поливає рослини під корінь, не заливаючи при цьому листкову частину.

За дотримання технології, через 6 років вирощування культури, з одного куща можна отримати до 5 кг ягід, у розрахунку на 1 га площ, урожай культури може сягати 16,5 тис. кг.

За розрахунками delo.ua та Pro Capital Investment з урахуванням саджанців, системи поливу та техніки для збирання урожаю плантація з вирощування лохини площею 10 га обійдеться у 520 тис. доларів. Враховуючи рентабельність вирощування культури з кожного отриманого від реалізації урожаю долара, 75 центів — чистий прибуток. Таким чином, окупність вкладених інвестицій складає 3,5 роки.