8 лютого 2018, 12:20, Технології

Вирощування міскантуса гігантського дозволить ефективніше використовувати ґрунти

Сьогодні в Україні в цілому та на Сумщині зокрема є великі площі ґрунтів із низькою родючістю, які наразі не використовуються взагалі або ж використовуються неефективно. Частина цих земель раніше використовувалася у якості сіножатей та пасовищ, але із значним скороченням тваринництва вони залишилися незатребуваними.

«Саме такі землі можуть бути використані для вирощування міскантуса гігантського, це дасть змогу не лише підвищити ефективність їх використання, але й покращити родючість цих земель. Міскантус є доволі невибагливою культурою, тож вирощувати його на неродючих ґрунтах і доцільно, і економічно вигідно», — пояснює Юрій Петренко, кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач кафедри землеробства, ґрунтознавства та агрохімії СНАУ.

Він розповідає, що міскантус може допомогти не лише із залученням у сільськогосподарське використання раніше незатребуваних земель, але й із створенням робочих місць у сільських громадах.

«Зібрану біомасу за технологією не рекомендується перевозити на великі відстані, тож переробку потрібно буде організовувати на місцях. А це – додаткові робочі місця для місцевих жителів, які зможуть працювати на переробному підприємстві», — каже Юрій Петренко.

За урожайності міскантуса 10 т/га окупність вкладених коштів становитиме 8 років. Такий досить тривалий термін науковець пояснює високою вартістю насіннєвого матеріалу, яка складе головну статтю витрат на закладання плантації.

«Насіннєвий матеріал на 1 га коштуватиме близько 24 тис. грн. При цьому слід урахувати, що родити міскантус може до 20 років, тобто витрачатися доведеться лише один раз. Але і над високою вартістю насіннєвого матеріалу ми також вже працюємо. Шукаємо можливості створювати власний матеріал, який би обходився аграріям дешевше. Тоді окупність плантації культури складе близько 5 років», — розповідає Юрій Петренко.