31 січня 2018, 09:40, Україна

Сорго очолює рейтинг найбільш ефективних енергокультур

Дослідження вчених Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН показують, що з одного гектара сорго можна збирати 90-100 тонн цукроносної біомаси. До кінця вегетації в соку стебел накопичується до 16-22% цукрів, може забезпечити отримання 40-50 т/га соку та до 25-30 т/га сухої маси, яка використовується для виробництва етанолу, бутанолу та біогазу.

Віджата зелена маса використовується для отримання брикетів і пеллет. Гектар посівів цукрового сорго за вегетаційний період 125-135 днів засвоює до 55 тонн вуглекислого газу та виділяє в атмосферу близько 40 тонн кисню.

Цукрове сорго як сировина використовується в декількох напрямках: по-перше, мова про харчові цілі — з одного гектара можна отримати до 4 тонн цукрового сиропу. По-друге, зелена маса рослин іде на виробництво кормів, адже з 1 га є можливість отримати до 25 тис. кормових одиниць. По-третє — біопаливо, а саме:

  • біоетанол (до 6,0 т/га ~ 35,7 Гкалл/га);
  • тверде біопаливо (до 25 т/га ~ 95,3 Гкалл/га);
  • біогаз (до 17,6 тис.м3/га~ 90,8 Гкалл/га);
  • якісне органічне добриво.

Найбільшим експортером сорго у світі на сьогоднішній день є США, які щорічно відправляють за кордон до 10 млн тонн цієї рослини. Світовий лідер з імпорту цукрового сорго — Китай. Він закуповує сорго і для кормів, і для виробництва біоетанолу. Із зернового сорго значно більший вихід крохмалю (70-74%), ніж, наприклад, із кукурудзи (67-72%). У цукровому ж — комплекс цукрів у соку стебел, тому, відповідно, більший вихід спирту. Якщо використовувати окрім стебел ще й зерно на виробництво біоетанолу, можна отримати до 7 тис. л/га на рік.

Міскантус, буряк та сорго як біоенергетичні культури
Читати по темі

Як стверджують науковці, за цією культурою майбутнє виробництва біоетанолу. До того ж, сорго може рости і в степовій, і в лісостеповій зоні країни та давати високі врожаї. Культура не надто примхлива до вологи, що є дуже важливим, адже останніми роками ситуація з опадами у лісостепу а тим більше — у степовій зоні, просто критична.

При цьому, сорго надає фіто-меліоративний вплив на ґрунти, зменшуючи їхнє засолення. Крім того, що культури виносить із ґрунту солі, вона ще й переводить важкодоступні форми фосфору в доступніші й підтягує легкодоступні фосфати з 1,5-2-метрового шару ґрунту в 30-50-сантиметровий.

Цукрове сорго можна вирощувати на землях сільськогосподарського призначення, де спостерігається забруднення ґрунту в результаті господарської діяльності підприємств з видобутку та переробки корисних копалин. Завдяки вирощуванню сорго забруднені землі через певний проміжок часу стануть придатними для вирощування зернових.