29 січня 2018, 11:06, ЗЗР

Біопестициди поступово завойовують ринок ЗЗР

Білл Данхем, консультант маркетингової компанії DunhamTrimmer прогнозує, що менш ніж за три десятиліття відбудеться зближення ринку біопестицидів з синтетичними продуктами, повідомляє agroxxi.ru.

Однак, аграрії все ще неохоче використовують біопрепарати.

«Проблема біопестицидних продуктів полягає в тому, що вони занадто дорогі, дорожче звичайних пестицидів. Іншим фактором є побоювання аграріїв використовувати нові неперевірені технології захисту рослин. Звичайні пестициди є основою захисту рослин більше 50 років, відповідно у аграріїв накопичений багатий досвід, який дає їм впевненість в ефективності звичайних пестицидів», — вважає Тімоті Даміко, виконавчий віце-президент NAFTA.

STK Stockton, ізраїльська компанія, яка розробляє і продає біологічні рішення для захисту продуктів харчування, вважає, що побоювання аграріїв що неефективності біопестицидів є необґрунтованими.

«Ми вважаємо, що основною причиною того, що аграрії заперечують біопродукти, є сприйняття таких продуктів як менш ефективних і в той же час більш дорогих, що зазвичай не відповідає дійсності, — каже Гай Еліцур, генеральний директор STK Stockton.

Пем Марроне, генеральний директор Marrone Bio Innovations каже, що компаніям наразі доводиться долати «труднощі скептицизму» навіть під час навчання своїх співробітників та дистриб'юторів.

«Наша галузь все ще бореться з скептицизмом щодо біопестицидів і нам необхідно активно і постійно інформувати наших потенційних клієнтів про переваги наших продуктів. Біопестициди тепер працюють нарівні з їх хімічними аналогами, а також покращують врожайність і якість агрокультур, проте всі ці переваги все ще недостатньо відомі», — додає Пем Марроне.

На думку STK Stockton наразі, все більше аграріїв стикаються з реальними проблемами стійкості хвороб і шкідників до деяких активних інгредієнтів хімічних пестицидів, альтернативою у цьому питанні може стати впровадження у виробництво біологічних ЗЗР.

«Коли через тридцять років ринки біопестицидів і синтетичних пестицидів зільються, ми знайдемо основу для стійкого сільського господарства, що дозволить аграріям перейти від токсичної системи використання хімічних пестицидів до більш здорової, біологічної системи вирощування сільськогосподарських культур», — додає Гай Еліцур.