25 січня 2018, 15:49, Україна

На Волині обговорили питання розвитку садівництва та ягідництва

За словами Тараса Щерблюка, голови районної ради, минулого року у районі було створено громадську організацію «Асоціація Горохів Сад» на базі якої організували сільськогосподарський обслуговуючий кооператив по вирощуванню та заготівлі ягід. Минулого року кооперативом уже було заготовлено 105 тонн малини, повідомляє Волинська ОДА.

Детальніше про розвиток та підтримку садівництва і ягідництва в області розповів Юрій Горбенко, директор департаменту АПР.

За його словами, наразі у Волинській області вирощуванням плодово-ягідних культур займаються 10 великих за площею господарств від 32 до 336 га. Серед них є 2 виробники садивного матеріалу — ТОВ «Агрофірма «Володимирські сади» та ТОВ «Дари Волині». Окремі господарства вирощують продукцію на поливі, є і такі що оснащені фруктосховищами та холодильним обладнанням.

Волинський садівник вирощує понад 30 сортів екзотичного кизилу
Читати по темі

Загалом, всього в області насаджено 4,9 тис. га садів та ягідників, з них 1840 га (38%) — у сільськогосподарських підприємствах, 3037 (62%) — у господарствах населення.

На сьогодні, у області діє комплексна програма розвитку АПК, яка складається із 5 напрямків пільгового кредитування, 4 напрямків дотацій та 6 напрямків часткового відшкодування вартості, якими можуть скористатися як юридичні структури, так і особисті селянські господарства.

Нагадаємо, у Державному бюджеті України на 2018 рік на програми підтримки для виробників сільськогосподарської продукції буде виділено 6,3 млрд гривень загального фонду і 2,3 млрд грн — спеціальний фонд.