23 січня 2018, 11:26, Технології

Німецькі вчені «висвітлили» листя сої

Популярність такої культури як соя обумовлена ​​хорошою врожайністю, лікувальними властивостями, високим вмістом білка і вітамінів. 

Вчені давно працюють над різними генетичними змінами сої, спрямованими на збільшення врожайності або виведення шкідливих речовин - таких, як трансжири. Результатом однієї з подібних модифікацій стала соя, стійка до гербіцидів і пестицидів, що дозволило ефективно боротися з бур'янами без шкоди для врожаю.

Нещодавно біологи з Німеччини і США вирішили внести свій вклад в підвищення продуктивності соєвих полів. Вони звернули увагу на те, що верхні листки у сої, як і у багатьох інших рослин, «жадібні»: вони поглинають дуже багато світла, не пропускаючи його до нижніх шарів. В результаті рослина витрачає занадто багато ресурсів для того, щоб кожен листочок розвивався рівномірно, що важливо для формування здорових соєвих бобів.

Вирішивши «освітлити» сою, вчені провели експерименти з 70 сортами цієї культури. У верхніх листках на 20% було зменшено кількість хлорофілу, ключового пігменту для процесу фотосинтезу.

Як виявилося, це не принесло рослині шкоди: навпаки, після того, як світло стало надходити в нижню частину рослини, вона почала споживати на 9-30% менше азоту. А це, в свою чергу, дозволяє здешевити процес виробництва сої за рахунок зменшення кількості необхідних їй добрив.

В результаті, азот, що звільнився, можна використовувати на інші сільськогосподарські потреби. Крім того, сама рослина, яка рівномірно отримує природне світло, розвивається краще і дає більший урожай на ту ж одиницю площі. Це відкриття є дуже важливим з урахуванням прогнозованого харчової кризи на планеті.