22 січня 2018, 08:35, Технології

Ірландські вчені вивели овочі, здатні рости в умовах Марса

Про досягнення вчених з міста Лімерик розповіло видання Limerick Post, повідомляє zik.ua.

Уже в найближчі дні продукти багаторічних досліджень селекціонерів з Технологічного університету Лімерика відправляться на антарктичну станцію. Там, в умовах, максимально наближених до марсіанських насіння, а потім розсаді належить пройти тести. 

Наступним етапом стане їх експериментальне культивування на Міжнародній космічній станції. Набір з 15 культур, що бере участь в проекті, включає в себе: помідори, огірки, три різновиди салату, перець, редис, шпинат, полуницю і ароматичні трави.

«Перед нами стояло завдання виростити рослини, здатні не тільки жити і плодоносити в екстремальних умовах. Ми працювали і над тим, щоб ці культури володіли всіма властивими їм смаковими і поживними характеристиками. Додатковою унікальною особливістю цих рослин є і те, що їх життєвий цикл розрахований на існування в гранично обмежених ресурсами умовах. Вода, повітря, добрива та електроенергія — все це проводиться шляхом багаторазового переробки всередині повністю замкнутої лабораторії-контейнера», — розповідає Мішель МакКеон Беннетт, керівника наукової групи з Лімерика.

Limerick Post уточнює, що дані розробки є частиною великого міжнародного проекту EDEN ISS, в якому беруть участь 14 провідних університетів з Європи, США і Канади.