15 січня 2018, 14:40, Посівна

За відсутності сильних морозів озимим вдасться вдало перезимувати — експерт

Про це розповів Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, повідомляє ru.golos.ua.

«В найближчі два тижні рослинам нічого не загрожує. Про це свідчить той факт, що озимі добре досягли зниження температури в останні дні до мінус 5-10 градусів залежно від регіону», — сказав він.

На думку експерта, до кінця січня навіть в умовах відсутності снігу насіння з великою долею ймовірності не постраждають.

«За даними Укргідорметцентру, максимальне зниження температури у другій половині січня очікується не більше 10 градусів нижче нуля, яке рослини будуть витримувати», — висловив впевненість  Денис Марчук.

Експерт додав, що на урожайність культур відсутність снігу в січні не впливає. Але точний обсяг урожаю ще прогнозувати рано.

«Урожайність озимих в цьому сезоні буде залежати від того, яка погода буде у лютому і в березні. Але, враховуючи мінливість погоди, яка любить тішити нас несподіваними і різкими морозами навіть у початок весни, зробити остаточні прогнози ще рано», — додав експерт.

Нагадаємо, станом на 10 січня 2018 року, в умовах відсутності снігу та зниження температури повітря до мінуса близько 86% озимих зернових (6,2 млн га) на українських полях знаходяться в хорошому стані, що є високим показником, уточнили у Всеукраїнській аграрної Раді.

Нагадаємо, раніше експерти попереджали про небезпеку загибелі озимих посівів в Україні через тривалого періоду потепління в грудні-січні.