15 січня 2018, 09:40, Насіння

In vitro — найефективніший метод розмноження лохини

Бюджет закладки насаджень чорниці порівняно дорогий через необхідність проведення меліоративних заходів направлених на зміну рН середовища ґрунту і відносну складність виробництва садивного матеріалу, вартість якого складає левову частку в кошторисі, повідомляє ProfiHort Magazine.

In vitro — найбільш придатний і широко застосовуваний метод розмноження цієї культури, який дозволяє швидко наростити вирівняний, безвірусний садивний матеріал у кількостях, достатніх для вирощування у промислових масштабах.

Саджанці високої якості, отримані таким чином, при дотриманні усіх агротехнічних вимог, у подальшому сприяють отриманню найвищих врожаїв, а відповідно і прибутку. Рослини чорниці при належному догляді і формуванні починають плодоносити на третій — четвертий рік після виходу із умов in vitro.

Тому, вартість садивного матеріалу такого віку, щоб висадивши їх в сад, можливо було б збирати врожай у рік садіння, велика, у порівнянні із іншими ягідними культурами. Технологія вирощування саджанців чорниці є трудомісткою та енергоємною, що і в кінцевому результаті впливає на їхню вартість. Але ж можливо закупити і однорічні саджанці у касетах, а вже самому доростити їх до необхідних параметрів.

Або взагалі, придбати вкорінені мікророслини у спеціальних контейнерах для мікророзмноження і самому адаптувати і підростити їх до необхідних розмірів, але цей процес більш тонкий і потребує володіння необхідними навиками та наявності спеціального обладнання.