12 січня 2018, 12:00, Україна

В Сумському НАУ вирощують цінну рослину Ginkgo biloba

У рамках щорічного конкурсу наукових робіт в Сумському національному аграрному університеті відбувся захист проектів молодих вчених, представлених до Наукової ради Міністерства освіти й науки України.

Організатори конкурсу особливо відзначили проект «Біолого-екологічні особливості вирощування ginkgo biloba l. як органічної сировини у фармацевтичних цілях шляхом створення плантацій в умовах Північно-Східного лісостепу України», керівником якого є доктор біологічних наук, доцент, професор кафедри садово-паркового та лісового господарства СНАУ Ігор Коваленко, співкерівником у міждисциплінарних наукових проектах – доктор ветеринарних наук, доцент, професор кафедри епізоотології та паразитології СНАУ Ганна Фотіна, а відповідальним виконавцем – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садово-паркового та лісового господарства СНАУ Роман Ярощук.

Виконання передбачених темою проекту завдань є актуальним і доцільним, оскільки досліджуваний вид є складовою багатьох лікарських препаратів. Але значна частина їх виготовляється за кордоном, і вітчизняні фармацевтичні фірми для виготовлення лікарських препаратів за участю Ginkgo biloba змушені імпортувати сировину.

Впродовж весни та осені 2017 року виконавцями було закладено плантацію досліджуваного виду для вирощування органічної сировини у фармацевтичних цілях площею близько 1,2 га. При цьому було використано більше п’яти тисяч власноруч вирощених трирічних сіянців інтродуцента.

Заготовлене листя досліджуваного виду із закладених вченими СНАУ плантацій буде екологічно чистим, тому його можна використовувати як для експорту, так і для внутрішнього ринку, що у свою чергу сприятиме зниженню ціни на вітчизняні препарати.