10 січня 2018, 10:50, Технології

Унікальні мікродатчики дозволять підвищити ефективність вирощування сільськогосподарських культур

Для дослідження рослин датчики виготовляються з оксиду графену, матеріалу, дуже чутливого до водяної пари. Присутність водяної пари змінює провідність матеріалу, і його можна кількісно оцінити, щоб точно виміряти транспірацію з листя, повідомляє aggeek.net.

«За допомогою такого інструменту ми можемо почати виводити рослини, які більш ефективні у використанні води», — повідомляє Патрік Шнаймер, вчений з Університету штату Айова.

Ліан Донг, професор Інституту дослідження рослин штату Айова каже, що ці датчики уже були успішно випробувані в лабораторних і у експериментальних польових умовах.

Новий трирічний грант в розмірі 472 тис. доларів від Департаменту сільського господарства США буде підтримувати подальші випробування. Дослідницький фонд Університету штату Айова вже подав заявку на патент на цю сенсорну технологію. Дослідницька база також надала можливість комерціалізувати технологію для стартапу EnGeniousAg.

«Концепція мікродатчиків для рослин абсолютно нова, а самі датчики настільки малі, що можуть виявити руху води через рослина і її випаровування через зовнішні органи. У той же час ці датчики через свої розміри не впливають на зростання або виробництво сільськогосподарських культур», — запевняє Ліан Донг.

Агросектор — далеко не межа для цієї технології. Нові датчики можуть також застосовувати для біомедичної діагностики, перевірки структурної цілісності будівель, моніторингу навколишнього середовища і після відповідних модифікацій для тестування сільськогосподарських культур на хвороб або пестициди.