30 грудня 2017, 13:45, Світ

В ОАЕ відкрили першу органічну вертикальну ферму

Система працює на основі гідропоніки, виробляє майже два десятка листових овочів і не потребує пестицидів. Подібні ферми відкриваються в багатьох країнах, але в Еміратах вони можуть змінити всю модель поставок продовольчих товарів, яка зараз на 80% залежить від імпорту, повідомляє hightech.fm.

Перша вертикальна ферма Badia Farms відкрилася в Дубаї. Установка займає 790 кв. м і виробляє 18 видів листових овочів, в тому числі базилік, рукколу і редис.

На фермі рослини отримують всі необхідні поживні речовини зі спеціальних розчинів і концентратів, а не з ґрунту. Таким чином, рослини споживають на 90% менше води, ніж овочі та зелень на традиційних фермах під відкритим небом.

Також вертикальним фермам не потрібно сонячне світло — його роль виконують світлодіоди. Badia Farms не використовує хімікати і пестициди, тому продукція дубайської ферми вважається органічною.

Як повідомляє Gulf News, багато жителів ОАЕ встановлюють домашні гідропонні ферми, однак такі системи не дають багато врожаю. Badia Farms планує змінити всю систему поставок продуктів харчування в ОАЕ. Близько 80% продуктів надходить до ОАЕ з інших країн. Продукти харчування  долають майже 5000 км, перш ніж потрапити на полиці магазинів і на кухні дубайських ресторанів. Вертикальні ферми дозволяють постачати місцеві свіжі овочі і скоротити викиди CO2, які виробляє транспорт. Більш того, Badia Farms ставить собі за мету амбітні цілі — зробити країну пустель експортером овочів і фруктів.

Скоротити імпорт овочів з допомогою нових технологій планують багато країн. У вересні сінгапурський стартап Packet Greens залучив $ 1,5 млн на будівництво вертикальних гідропонних ферм. Технології компанії дозволяють вирощувати більше 50 видів овочів за короткий термін і виробляти в 5 разів більше врожаю, ніж на традиційних фермах.