26 грудня 2017, 15:04, Посівна

Через аномальне потепління озимі досі не можуть увійти в зиму

Агрономи Дніпропетровщини розповідають, що наразі, більшість посівів знаходяться у доброму та задовільному станах. Проте, через підвищення температури повітря спостерігається продовженню вегетації, що у подальшому може негативно вплинути на посіви озимих.

Олександр Земляний, головний агроном СФГ «Скорук А.В.» (Дніпропетровська область) розповідає, ситуація з посівами озимих найкраща в цей період за останні 3 роки, хоча продуктивної вологи бракує посіви знаходяться у задовільному стані.

«Наразі, з посіяних 8 тис. га озимих зернових більшість площ знаходяться у задовільному стані. Теперішній температурний режим сприяє продовженню вегетації, наразі рослини у стадії 1-2 пагонів. Для теперішнього періоду температура повітря зависока, вдень у нас плюс 7-8°С, заморозків ще не було. Тож коли посіви увійдуть в зиму поки невідомо, усе залежить від погодних умов у найближчі тижні», — розповідає головний агроном СФГ «Скорук А.В.».

Володимир Кодола, головний агроном ТОВ «Олімп» (Черкаська область) розповідає, плюсові температури повітря у денну пору можуть негативно відобразитись на посівах озимих.

«Пшениця уже розкущилась, наразі, озимі перебувають у доброму стані. Проте при температурі повітря плюс 8°С  рослини досі продовжують вегетацію, що у подальшому може негативно відобразитись на культурах. Будемо надіятися що підмерзне», — додає Володимир Колода.

Разом з тим, на Херсонщині ситуація складніша, від надлишку тепла подекуди посіви ріпаку уже почали цвісти.

«Озима пшениця в задовільному стані, кущення відбувається в строки. Але якщо й надалі буде так тепло, у нас сьогодні плюс 10°С, то вона почне переростати. З ріпаком ситуація гірше, він вже переріс і почав цвісти», — розповідає Андрій Щедрінов, власник господарства «Теллус-Юг» (Херсонська область).