26 грудня 2017, 12:51, Світ

Бідні ґрунти Узбекистану засаджуватимуть фісташковими деревами

На сьогоднішній день, однією з основних культур яку вирощують аграрії Узбекистану є бавовна, проте з точки зору рентабельності культура дедалі менше приваблює місцеві господарства. За словами науковців, перспективною нішею для вирощування на засолених ґрунтах можуть стати фісташкові дерева, повідомляє podrobno.uz.

«Фісташки дають плоди і в посушливих територіях, де неможливо вирощування інших культур. Фісташкове дерево, яке живе понад тисячу років, надзвичайно корисно для здоров'я людини, починаючи від листя до коренів. В ядрі фісташок містяться до 60% масел, 20% — білка, цукру і десятки корисних мікроелементів», — наголосив Акром Абдурахмон, співробітник Академії наук Узбекистану.

При цьому, вирощувати культуру досить рентабельно. Сорти горіхів, рекомендовані до посіву Академією наук Узбекистан на землях, продаються в США за ціною 14 доларів за кілограм, то 15-20-річний горішник може дати 180-200 кг плодів, при цьому з одного дерева можна отримати до 2,8 тис. доларів доходу.

За словами співробітників Академії наук Узбекистану, при вмілому виборі нішевих культур з кожного гектара засолених і посушливих земель можна отримати до 100-120 тис. доларів прибутку.