23 грудня 2017, 11:35, Насіння

Високоолеїнова соя може стати однією з найбільш перспективних олійних культур

Джон Шилінгер займається наразі виведенням сортів сої без ГМ та немодифікованої сої із зниженим вмістом інгібіторів трипсину. Олія з такої сої володіє підвищеним вмістом олеїнової кислоти, а також зниженим вмістом ліноленової і карбонової кислот.

Високоолеїнова соя: новий світовий тренд, до якого варто придивитись
Читати по темі

На даний час компанія Шилінгера пропонує окремо сорти бобової з високим вмістом олії і окремі сорти із зниженим вмістом інгібіторів трипсину. Проте у майбутньому, каже дослідник, він планує створити сорт, що буде поєднувати обидві характеристики.

На даний час у США компанія айовського дослідника — єдина, що вирощує не ГМ високоолеїнову сою. Тому попит на його продукцію поки що перевищує пропозицію.

При цьому, за словами фахівця, для вирощування високоолеїнової сої не потрібні якісь особливі параметри ґрунтів.

«Звичайні ґрунти, нічого особливого та й зрошення ми не застосовуємо, хоча дощі у серпні, наприклад, важливі для формування якісного насіння. Не скажу, що технологія якась дуже складна чи потребує надзвичайних зусиль. І ґрунти України, до речі, чудово підходять для вирощування високоолеїнової сої, хоч я їх і не досліджував. Але маю таку думку», — наголошує вчений-селекціонер.

Засоби захисту можна застосовувати такі ж, як і для звичайної сої. У США, зазначає дослідник, проблеми з комахами практично немає, тож головне завдання — захистити посіви від бур’янів та хвороб.

Урожайність високоолеїнової сої у господарстві Джона Шилінгера становить в середньому 3,4 т/га.

Єдине, що може скласти певні труднощі під час вирощування високоолеїнової сої — необхідність окремого транспортування та зберігання урожаю. Проте додаткові зусилля та витрати на логістику повністю окупляться, оскільки вартість сої із високим вмістом олії вища, ніж звичайної.

«Ми вирощуємо сорти, які дають такий же результат, що й ГМ-соя, проте без генних модифікацій. Ми не змінюємо генотип культури, працюємо над природною рекомбінацією генів», — каже Джон Шилінгер.

Він сподівається, що його соя — це перший крок до відкриття нового ринку та нові можливості для аграріїв, які зможуть більш вигідно реалізувати свою продукцію і при цьому розвивати технології виробництва.