21 грудня 2017, 15:06, Україна

Рівень прісних вод та засоленість ґрунтів у Криму критичні — екологи

Тампешня влада сподівається, що закон залучить інвестиції і допоможе розвитку Криму. Але екологи нагадують: активне використання підземних джерел води може призвести і вже призводить до засолення ґрунту, повідомляє ru.krymr.com.

Дмитро Скринніков, голова громадської організації «Бюро екологічних розслідувань» впевнений, що зневоднення Криму прискориться.

«Дозволи на видобуток підземних вод у Криму видавали і раніше, особливо сільськогосподарським виробникам. Тепер же підприємці, які користуються надрами для отримання води, не будуть втрачати спеціальні пільги вільної економічної зони, отже, її учасників стане значно більше, а видобуток посилиться. Для екології Криму це зовсім недобре, адже проблеми з засоленням ґрунтів актуальні вже мінімум два роки. До 2014 року неконтрольований забір води також був, але наслідки не так відчувалися завдяки Північно-Кримським каналом. Зараз все інакше», — наголошує експерт.

Ігор Шевченко, екс-міністр екології та природних ресурсів України вважає, що для усунення наслідків екологічної катастрофи просто відновити поставки води з материка буде вже недостатньо.

«До 2014 року просто не було необхідності бурити стільки свердловин. Звичайно, для видобутку води в промислових масштабах дозвіл на користування надрами отримувати треба було, як і у всіх регіонах України. Однак ніхто не дивився на це як на проблему, тому що на півострові вистачало води з Дніпра. Зараз же російська влада Криму відбирають все більше з-під землі, а зверху зрошення немає, тому засолення ґрунтів і самої води приймає критичні масштаби. Катастрофа для Півночі Криму наближається, її наслідки доведеться ліквідовувати багато років», — додає Ігор Шевченко.

За словами Михайла Яцюка, заступника директора Інституту водних проблем і меліорації для наявних галузей виробництва, в тому числі і сільського господарства наявних запасів води не вистачає. А новий закон призведе до погіршення ситуації на півострові.