12 грудня 2017, 08:50, Світ

У Німеччині впроваджують системи подвійного використання земельних ресурсів

Сонячні панелі було розміщено на п’яти метровій висоті, що дозволило успішно вирощувати сільськогосподарські культури при цьому отримуючи сонячну енергію. При цьому втрати врожаю вирощуваних на дослідних полях культур були незначними, повідомляє sciencedaily.com.

Протягом року найбільша система «подвійного використання землі» проходила випробування в одному з німецьких господарств. Проект очолювався Інститутом сонячно-енергетичних систем «Фраунгофер». Команда встановила сонячні модулі для виробництва електроенергії безпосередньо над вирощуваними культурами.

«Затінення від модулів не сильно знизило врожайність вирощуваних культур. Врожайність конюшини знизилась лише на 5,3%. Втрати врожаю картоплі, пшениці і селери склали від 18 до 19%», — повідомляє Петергов Хегі, професор Університету Хоенхайм.

Панелі, які використовували в експерименті, виробляють електрику не тільки на передній стороні, але і на задній, завдяки відображенню сонячної радіації від навколишнього середовища. Таким чином у замку можна отримати 25% додаткової сонячної енергії.

Такі хай-тек поля можуть в майбутньому постачати електроенергію ферму, наприклад, для зарядки електромобілів і обробки зібраних культур. Влітку попит на сонячну енергію можна було б майже повністю задовольнити такий фотогальванічної системою.

За думку дослідників, використання саме такої системи дозволяє успішно вирощувати культури, при цьому отримуючи додаткову сонячну енергію.