12 грудня 2017, 09:43, Технології

Ефективне господарювання забезпечується шляхом впровадження систем точного землеробства

Про особливості господарювання з використанням сучасних агротехнологічних прийомів у «Сварог Вест Груп» дізнавався Latifundist.com.

«Точне землеробство — це перш за все раціоналізація. Використовуючи отриману інформацію, ми не працюємо наосліп, а бачимо повну картину і можемо якісно відреагувати на весь спектр різноманітності умов», — розповідає Дмитро Зайцев, керівник Центру точного землеробства «Сварог Вест Груп».

Першим кроком на шляху впровадження системи точно землеробства було проведення агрохімічного аналізу усіх наявних земель (80 тис. га). Геопортал було створено спеціально для корпорації з урахуванням важливих нюансів роботи «Сварог Вест Груп». У систему було завантажено результати агрохімічних аналізів, історію полів із зазначенням врожайності культур за останні кілька років та дані супутникового моніторингу.

При потребі постійного аналізу ґрунтів у 2013 році корпорація побудувала власну лабораторію.

«Спочатку лабораторію створювали для проведення агрохімічного аналізу ґрунту, але з часом спектр послуг було розширено. Сьогодні ми також проводимо аналізи органічних матеріалів, тканинну діагностику рослин в період вегетації. Крім цього наші фахівці проводять аналіз мінеральних добрив, перевіряючи відповідність фактичного складу добрива задекларованому. Таким чином, корпорація завжди впевнена в якості добрив, які використовують в агровиробництві», — говорить Ольга Бикова, начальник лабораторії.

Завдяки сучасному обладнанню провідних світових виробників лабораторія може аналізувати до 100 зразків ґрунту в день.

Аналітичний центр — ще одна складова системи точного землеробства у «Сварог Вест Груп». Тут розробляють схему диференціації норм внесення добрив, розраховують потенційну врожайність по кожному полі, визначають список необхідних для досягнення бажаного результату операцій.

Практично уся сільгосптехніка корпорації, яка використовується при посіві, обладнана системами автопілотування, в комбайнах встановлені датчики врожайності, а обприскувачі підтримують функцію диференційованого внесення добрив.

Завдяки копіткій роботі Центру точного землеробства, безлічі карт і розрахунків, є можливість визначити потенціал кожної ділянки. На основі знімків супутників і квадрокоптера співробітники аналітичного центру складають карти NDVI. З огляду на індекс вегетації, вміст азоту в ґрунті і рослинах, фазу росту і розвитку рослини, розраховуються дози диференційованої підгодівлі азотними добривами.

Система точного землеробства у «Сварог Вест Груп» дозволяє виконувати усі поставлені завдання навіть в умовах форс-мажорів, при цьому мінімізувати усі витрати та досягати найвищих результатів.