4 грудня 2017, 09:05, Технології

Лише 10% українських аграріїв впроваджують у сільське господарство новітні технології — експерт

​Роман Судольський, голова контент-напрямку UNIT.City розповів, чому Україні не обійтися без інновацій в агросекторі, які рішення найбільш затребувані і навіщо потрібно створювати стартапи на основі аграрних технологій, повідомляє mc.today.

За врожайності ми відчутно програємо країнам, де активно впроваджують агротехнологічні інновації. Наприклад, в Новій Зеландії з одного гектара збирають удвічі більше пшениці і кукурудзи, ніж у нас.

А в числі тих 10% українських агрокомпаній, які впроваджують інновації — всі найбільші агрохолдинги країни, що визначають обличчя ринку. Вони не тільки купують рішення українських і зарубіжних стартапів, а й самі займаються інхауси-розробкою, створюючи IT-рішення для власних потреб.

За оцінкою асоціації AgTech Ukraine, в Україні налічується близько 70 агротехнологічних стартапів. Крім них на українському agritech-ринку працюють інтегратори, які впроваджують в українських господарствах «залізо» і софт глобальних розробників.

У нашого agritech-ринку є характерна особливість — великий попит на рішення проти злодійства. Датчики на сільгосптехніці дозволяють стежити за витратою палива, системи обліку земельного банку — контролювати витрати на насіння, добрива і т.д.

Засновник одного з стартапів розповідав, що навіть звичайні польоти дронів над полями підвищують врожайність кукурудзи на 30-40% — при вигляді безпілотника люди просто бояться красти.

Самі дрони — теж сильна ланка українського agritech. Як ні парадоксально, одним з поштовхів для його розвитку стали військові дії на сході країни.

Один з таких проектів — Kray Technologies — вже привернув 600 тис. доларів інвестицій і переїхав в США, націлюючись на глобальний ринок.

З хардверних рішень починав і інший перспективний стартап — AgriEye. Одесити розробили безпілотник і мультиспектральну камеру для аналізу посівів. Влітку 2017 року проект отримав 200 тис. доларів інвестицій. Зараз компанія переорієнтувалася на SaaS-модель і вже надає аналітику посівів фермерам на чотирьох континентах.

Третій приклад — стартап BIOsens, який розробляє мобільну лабораторію для тестування продуктів харчування. У квітні 2017 року проект переміг в битві східноєвропейських стартапів в Сан-Франциско.

Завдання стартапів — вирішувати проблеми, а вже дуже скоро людство зіткнеться з однією з найсерйозніших проблем в своїй сучасній історії. До 2050 року населення планети зросте настільки, що нам буде потрібно на 70% більше продовольства. При цьому кількість сільськогосподарських земель з кожним роком зменшується. Вирішувати цю проблему повинні будуть агротехнології.