29 листопада 2017, 11:45, Урожай

Новітні технології допомагають аграріям прогнозувати урожайність

Про це пише у своєму матеріалі Latifundist.com «Інтегрована система управління рослинництвом». На сьогодні «Агротрейд» обробляє понад 65 тис. га земель в Харківській, Сумській, Чернігівській, Полтавській і Дніпропетровській областях. Кожен агроном у «Агротрейд» відповідальний за певні поля, відстежує інформацію про стан посівів онлайн, 

У режимі реального часу агрономи бачать, де культури відстають у розвитку, які фактори вплинули на втрати, що можна зробити з постраждалими полями. В результаті, агрономам не потрібно оглядати всі підзвітні поля поспіль, а тільки точково виїжджати на проблемні об'єкти.

Контроль внесення насіння, добрив і ЗЗР дозволяє знизити нецільове і некоректне їх використання від 10 до 30%.

Ще один важливий аспект: в «Агротрейд» використовують прогноз врожайності, що розраховується системою, не тільки для оцінки майбутнього прибутку, але і для скорочення розкрадань і втрат під час збиральної кампанії.

«Програма аналізує максимально схожі за характеристиками 10 полів. На підставі порівняння цих показників поля і цільової групи система формує прогноз врожайності. У нас прогнозована врожайність цього року зійшлася, навіть на 5-7% ми отримали більше. Окремі поля і їх стан до прибирання сходилися на 100%. Якщо в програмі відображалося, що поле засохло, і у нього індекс вегетації впав до мінімуму, то саме з цього поля ми починали збирати», — розповів Віктор Кухарчук, голова агропромислового департаменту «Агротрейд».

У систему постійно вносяться нові дані, що дозволяє з кожним роком збільшувати точність визначення урожайності. Інформація про зібраний урожай відразу потрапляє в систему, співробітники служби безпеки в режимі реального часу визначають поля, де фактична врожайність розходиться з прогнозом.

За словами Віктора Кухарчука, впровадження системи Cropio дозволяє якомога раціональніше організувати та поєднати усі виробничі процеси у господарствах агрохолдингу, раціоналізувати використання пального, добрив та ЗЗР.