29 листопада 2017, 10:43, Насіння

Нове дослідження показало, що спеціалізовані гібриди кукурудзи втрачають пластичність

Масштабне дослідження, детально описане у науковій статті, мало за ціль встановити, чи зберігають високоспеціалізовані гібриди кукурудзи здатність до адаптації, або, як називають цю ознаку агрономи, пластичність. Дослідники працювали з 12 університетами по всій Північній Америці, щоб протестувати більше 850 унікальних гібридів кукурудзи та оцінити їхню здатність справлятися з екологічними змінами.

Вони виявили, що найбільш спеціалізовані гібриди кукурудзи демонструють знижену здатність до адаптації. Пристосованість до певних умов вирощування та певних регіонів веде до зниження у гібридів здатності адаптуватися до змін клімату та стресових факторів.

При цьому дослідники встановили, що гібриди, які добре ростуть у більш широкому спектрі середовищ, можуть сприяти збільшенню пластичності, але при цьому культура матиме меншу продуктивність. Тому аграріям доведеться обирати між високопластичними, але менш продуктивними гібридами і високоспеціалізованими гібридами, пристосованими для умов певного регіону та високопродуктивними. Проте останні потрібно буде увесь час допрацьовувати, щоб бути певними, що рослини зможуть впоратися зі змінами кліматичних умов вирощування.