28 листопада 2017, 18:44, Урожай

Вирощувати органічну сочевицю вигідно та корисно

Секретами вирощування органічної сочевиці поділився Сергій Середа, шеф-агроном «Арніки».

«Найбільше в нас у сівозміні сої, але є й набагато кращі за неї бобові культури, котрі фіксують більше азоту і менше його витрачають — це сочевиця та нут», — розповідає Сергій Середа.

Сочевицю на полях господарства «Новомосковськ-Агро» у промислових масштабах цього року вирощували вперше. На полі площею 53,5 га висіяли сорт Лінза.

«Взагалі сочевиця, як культура в цілому, хороша тим, що більшість сортів у насіннєвій оболонці мають танін, який володіє фунгіцидними властивостями. Таким чином, культура менш вразлива до хвороб, особливо гнилей, ніж інші бобові», — пояснює Сергій Середа.

Перед посівом поле тричі обробляли важкою зубовою бороною, після чого проводили досходове боронування штригель-бороною, тричі проводили боронування по сходах сітчастою бороною. Така система обробітку дозволила отримати посіви практично чистими від бур’янів, незважаючи на те, що через посуху висота рослин становила близько 20 см.

Коли перший досвід виявився вдалим: як у Арніці сочевицю вирощували
Читати по темі

В результаті, з кожного гектара поля у господарстві отримали по 1,8 тони бобів, що є доволі високим показником, враховуючи, що це перший досвід вирощування сочевиці.

За словами Сергія Середи, вирощувати органічні нішеві культури не складно, головне підійти до справи виважено та спочатку випробувати свої сили на невеликих дослідних ділянках, адже у досягненні хороших результатів не малу роль відіграють ґрунтові та кліматичні особливості регіону.