23 листопада 2017, 18:14, Україна

В Україні вигідно вирощувати сочевицю

За останні роки деякі держави збільшили виробництво цього продукту. І мова зараз не про Індію, для якої сочевиця — традиційна сільськогсоподарська культура. Канада, Австралія та Казахстан за два роки суттєво збільшили площу посівних, повідомляє news.agro-center.com.ua.

Можлива перспектива заміни збиткової для багатьох країн пшениці, на таку, більш витривалу культуру. Хоча альтернатив у зерна не так і багато — сочевиця, одна з них. В Україні в 2016/17 році вироблено всього 2,6 тис. тонн сочевиці.

Хоча український клімат і сприятливий для вирощування такої рослини, деякі аграрії після однієї-двох спроб опустили руки. Спеціалісти кажуть, що для дослідження усіх нюансів та умов необхідно спостерігати за культурою 3 роки. Декого зупиняє фактична відсутність відповідних гербіцидів, адже через бур’яни можна втратити чимало врожаю.

Проте, є й ті, які надають перевагу сочевиці. Деякі компанії скорочують посівні площі під кукурудзою та соняшником заради її вирощування. Можливо, так відбувається через тривале падіння цін на кукурудзу. За словами аграріїв, які вирощують сочевицю, секрет полягає у зрошенні. Наразі, найнижча ціна на культуру складає близько 1000 доларів за тону.

Прогнозують, що вона буде збільшуватись. Адже нестабільний клімат у традиційних країнах-виробниках сочевиці призводить до коливання врожайності. В Україні ця культура почуває себе дуже непогано. Останні 10 років про неї мало згадували. Це призвело до відсутності конкуренції та практично, нульового досвіду в аграрному секторі.