21 листопада 2017, 09:15, Україна

Глобальне потепління негативно вплине на сільське господарство України

За підрахунками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, 2016 рік був найтеплішим за всю історію спостережень. Глобальне потепління відчутно й в Україні. Згідно з одним із досліджень, виконаним на замовлення Світового банку, до 2100 року середньорічна температура в Україні може підвищитись на 3,2-4,5 °С, повідомляє dw.com.

Наслідки глобального потепління дедалі більше відчуває українське сільське господарство.

«За останні 20 років в Україні відбулись досить серозні зміни клімату. Там де раніше вирощували такі традиційні для України культури, як цукровий буряк, який був у Миколаївській, Кіровоградській та Полтавській областях, зараз зміщується через нестачу вологи на північ та на захід. Також інші теплолюбні культури, такі як кукурудза та соя наразі майже повністю вирощуються в північних та західних областях», — повідомляє Алекс Ліссітса, президент Українського клубу аграрного бізнесу.

Для українських аграріїв потепління клімату — палиця з двома кінцями. З одного боку, при правильній організації посівів та підбору культур аграрії зможуть отримувати по 2 врожаї за сезон, але з іншого боку, українському сільському господарству, яке звикло до помірного клімату, у майбутньому дедалі частіше доведеться рахуватися з екстремальними погодними умовами.

«Зростає посушливість, збільшується загроза пізніх заморозків, почастішали град, зливи, шквали, які знищують врожаї. Такий ризик є по всій Україні», — говорить Віра Балабух, метеоролог, кандидат географічних наук.

В результаті, через брак опадів аграрії вимушені проводити посівну в більш стислі терміни. Крім того, українським аграріям доводиться переорієнтовуватись на нові сільськогосподарські культури.

За словами Богдана Андрющенка, експерт сектора сільського господарства Офісу ефективного регулювання, в Україні вже зараз вирощують таку зернобобову культуру як нут. Нут, або як його ще називаються турецький горох, є типовою посівною культурою в тропічній та субтропічній Азії.

У свою чергу, побудова зрошувальних систем є занадто дорогою, в середньому 3-5 тис. доларів на 1 на поля, що потребує залучення додаткового фінансування.